Pagina's

zaterdag 7 april 2012

Reizen, de ontwikkelingen.

Het zou toch maar raar zijn denk ik. Als je zomaar in een andere wereld zou staan. Misschien is de manier hoe je er komt wel heel vreemd, of juist de dingen die je daar doet, zouden heel extreem kunnen zijn. Ergens denk ik dan altijd aan Alice in Wonderland, maar eigenlijk lijkt die wereld nog op de onze.

Ik vraag me echt af hoe het dan zou gaan, een soort Narnia manier? Je hebt bijvoorbeeld haast op een doordeweekse dag, holt door de deur, die achter je dichtvalt (zeeën van tijd) en dan sta je in een andere wereld. Of misschien ben je gewoon de afwas aan het doen en begint het opeens te golven en langzaam spring je in de wereld (Reis van het Drakenschip) en ben je aan het verdrinken en wordt je gered door toevallige vaarders daar in de buurt? Helemaal leuk als diegene een oude bekende van je is. (Prins Caspian.) Of je rolt door een gat een groot wit konijn achterna? (Alice in Wonderland.) Er zijn in de loop der tijden veel verhalen verschenen over ondenkbare reizen. Zo konden mensen zich in de tijd van Jules Verne zich niet voorstellen dat je binnen 80 dagen de wereld rond zou kunnen, kun je na gaan, we kunnen dat binnen een dag? Of de reizen van Kapitein Nemo, mijlen onder zee. Of reizen naar Venus (Toren hoog en Mijlen breed) de maan, mars of zelfs de zon! Reizen, en met name onmogelijke reizen, inspireren schrijvers.
Toch blijven die onbereikbare plekken, werelden iets menselijks hebben. Als er al wezens wonen, slapen ze, eten ze óf zijn ze heel intelligent, knap, hebben emoties etc. Dit zijn dingen die een verhaal leuk maken natuurlijk, je herkent dingen, natuurlijk herken jij emoties van een hoofdpersoon en/of verzonnen wezen, het zijn immers menselijke emoties? Als ik zeg de grote (menselijke aanduiding,) Bladievroempaplie (vrije vertaling naar het Nederlands) werd heel erg grampampatjadra (vrije vertaling) weet ik zeker dat u/jij geen idee hebt waar ik het over heb. Of wel soms?
Toch verschijnen er steeds minder boeken over tijdsreizen, tegenwoordig is er zo veel mogelijk! Er hebben allang mensen op de maan gestaan, reizen door, onder en over zee is allang mogelijk, we weten hoe onze eigen wereld eruit ziet, we kennen ons eigen sterrenstelsel en denken dat er geen leven mogelijk is behalve op onze eigen vertrouwde aarde. Maar wees eerlijk... er is een mogelijkheid dat wij slechts één van de zonnestelsels zijn die geschapen is. Misschien is er wel een zonnestelsel met veel intelligentere wezens dan wij, een veel betere taal, communicatie etc, misschien zijn ze zelfs wel zo intelligent dat ze ons al hebben ontdekt. Zouden ze zich rot lachen om mensen die onderuit gaan op de fiets 's winters, de oorlogen die wij maken, omdat zij daar al eeuwen geleden een oplossing voor gevonden hebben?
Wij zullen het wel nooit weten. Toch ben ik wel benieuwd wat voor emotie grampampatjadra is. Enig idee?

Toch sla je straks de deur open en sta je in een andere wereld. Misschien moet er wel een ingewikkelde kwestie worden opgelost of is het er heel vredig en lieflijk. Misschien bestaat die wereld wel alleen uit bierflesjes, bloemetjes, auto's of steen. Maar, andere dimensies hebben wij tot nu toe nog niet ontdekt, dus wij kunnen slechts dromen en verzinnen over andere werelden, tijden en reizen in gedachten elke plek af.
Reizigers door de eeuwen heen hadden verschillende doelen. Religieus van aard of juist opzoek naar de stilte. Ontdekken of vluchten, wat is jouw doel om te reizen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten